Recept ♡

2014



Receptet på Chocolate Chip Cookies kom lite senare än vad jag sa, men nu kommer det i alla fall!
 

30 st cookies (ca. 6 cm i diameter):
 
170g smör, rumstemperatur
1 4/5 dl farinsocker
3/5 dl strösocker
1 ägg, rumstemperatur
2 tsk vaniljsocker
4 3/4 dl vetemjöl
2 tsk majsstärkelse
1 tsk bikarbonat
3 dl (250g) chocolate chips eller hackad choklad (ca. 45 % kakaohalt)
 
Gör så här:
1. Ta smöret och ägget ur kylskåpet i god tid så de blir rumsvarma. Jag brukar skära smöret i mindre bitar så det blir snabbare rumsvarmt. Hacka chokladen grovt. Blanda vetemjöl, bikarbonat och majsstärkelse i en bunke, ställ åt sidan.
2. Vispa rumsvarmt smör, strösocker och farinsocker poröst och fluffigt, ca. 5 minuter med elvisp. Se steg 1.
3. Tillsätt ägg och vaniljsocker, vispa på låg hastighet till en jämn smet. Se steg 2. 
4. Tillsätt de torra ingredienserna och vispa snabbt ihop till en deg, tillsätt även den hackade chokladen. Se steg 3. Ställ degen i kylskåpet för minimi 30 minuter. 
5. Klä två plåtar med bakplåtspapper, värm ugnen till 175 C. Ta små bollar ur degen med hjälp av två skedar, lägg bollarna på plåten med lite rum i mellan. Platta inte dem! Se steg 4.
6. Grädda kakorna mitt i ugnen i cirka 8-10 minuter, tills kakorna fått en ANING färg runt kanterna och ytan inte är så glansig mera. Grädda inte kakorna för länge! Låt kakorna svalna i 2-3 minuter på plåten och flytta sedan över till ett galler och svalna helt. Grädda resten av kakorna. Servera genast!
 
OBS!
* Lägg inte de ogräddade kakorna på en het plåt utan låt plåten svalna helt först. Ifall du tror att du hade kakorna för länge i ugnen så flytta då kakorna direkt till ett galler och svalna, låt dem inte ligga kvar på plåten i några minuter. 
* Jag vägde mina ogräddade kakor, de vägde ca. 28g styck och på detta sätt blev kakorna jämn stora, men det behöver man inte göra. 
* Kakorna går att spara i en lufttät ask i ca. 1 vecka i rumstemperatur, de går även bra att frysa i upp till 3 månader. Jag tycker om att värma kakorna i mikron i några sekunder ifall jag inte äter dem nybakta.